Chcete mít přístup ke všem receptům?

Přihlašte se do skupiny Pečujeme o zdraví. Čekají tam na vás!

Jáhlovo ovocná dobrůtka

Potřebujeme:
hrnek jahel
4 hrnky vody
slunečnicová semínka
hrnek sušeného ovoce
lžíce sladu
špetka soli

Postup:
Propláchneme jáhly a dáme je vařit spolu s vodou, propláchnutými semínky, sušeným ovocem a špetkou soli.
Cca po 20 minutách se vstřebá voda. Vzniklou směs rozmixujeme a případně dosladíme sladem.

TIP1: pokud máte, můžete k jáhlám přidat i syrové ovoce nakrájené na kousky
TIP2: já jsem použila sušené švestky, ale můžete dát rozinky, křížaly,...
TIP3: semínka můžete použít i dýňová, sezamová,...
TIP4: pokud chcete bezlepkovou variantu, místo sladu použijte rýžový sirup

Nadívaná pečená jablíčka

Tento recept je vynikající pro všechny začátečníky. Poměr úsilí/výsledek je velmi výhodný :-). Recept na vás čeká tady>>.

Pečený kompot bez cukru

Možná si řeknete, co je to za blbost, od kdy se peče kompot. Hned vám to objasním. Když chceme zavařovat ovoce bez dalšího slazení a zároveň chceme, aby sladké bylo, potřebujeme využít cukry přímo z něj. 

Tepelnou úpravou se z jednoduchých cukrů stanou složitější a ovoce je tím pro nás lépe stravitelné, méně zatěžující a zároveň se tím zvýrazní jeho sladká chuť. Proto používáme dobře vyzrálé ovoce.

Dáme ho na vysoký plech nebo do pekáče a zalijeme trochou vody (aby nepřekrývala ovoce).

Pečeme v troubě cca na 120° několik hodin. Ovoce změkne a pustí šťávu. Když už je hotové, naplníme skleničky ovocem i šťávou, kterou pustilo a tou si právě kompot j"dosladíme". To je rozdíl oproti běžnému kompotu. Ten zaléváme vodou, a pak je pro zachování sladké chuti nutné přidat cukr.

Skleničky zavíčkujeme a zavařujeme 20 minut alespoň na 80°.

TIP1: Pokud máme kyselejší ovoce, můžeme k němu na pečení přidat rozinky - osladí víc nálev. Nebo smíchat sladší a kyselejší druh, např. jahody a třešně.

TIP2: Pokud je u ovoce málo vody, tak ji dolejeme, aby se nepřipálilo.

Ovocný pohár

Ingredience:
♡Krém
Uvařená rýže
Rozmixované mandle nebo mandlový krém
Obilné mléko
Sirup/slad

♡Ovocná část
Jakékoli ovoce podle sezóny a chuti

Postup: Rozmixujeme mandle na prach (mouku). Smícháme s rýží a sirupem. Vše společně rozmixujeme na krém. Pokud je příliš hutný, ředíme vodou nebo obilným mlékem.

Ovoce dáme vařit do malého množství vody do změknutí.

Plníme pohár vrstvou ovoce, pak krém a střídáme vrstvy.

Dobrou chuť!

TIPY: Množství ingrediencí upravíme podle počtu strávníků. Pro přípravu používáme víc rýže než mandlové složky, ta je jen na ochucení. Sirup/slad dáváme podle chuti.

Štrůdl

Tento výborný štrůdl bez rafinovaného cukru, bílé mouky a vajec najdete tady>>.