Chcete mít přístup ke všem receptům?

Přihlašte se do skupiny Pečujeme o zdraví. Čekají tam na vás!

Kopřivová omáčka

Kopřivová omáčka je moje oblíbená, rychlá a hlavně superzdravá večeře. Moje děti ji milují! Jak ji připravuji?

1. Natrhám středně vzrostlé a malé kopřivy (velké už nejsou tak chuťově dobré).

2. Na oleji osmahnu cibulku, kterou hned na začátku osolím (sůl se zapracuje do jídla a neškodí organismu tak, jako sůl, kterou dáváme do jídla až těsně před konzumací).

3. Opláchnu a nakrájím kopřivy a dám je osmahnout na cibulku + k nim přidám jakoukoli další zeleninu pro zjemnění chuti.

4. Zeleninu zaleju uvařenou vodou nebo zeleninovým vývarem.

5. Zeleninu vařím do měkka. A nakonec všechno rozmixuji do hladka.

6. Podáváme s libovolným obilím - kuskusem, bulgurem, rýží,... podle chuti.

TIP: Omáčku lze zjemnit rostlinným mlékem nebo smetanou a dochutit umeoctem nebo kvalitní sojovou omáčkou.

Tohle je varianta, která je pro tělo ideální. Samozřejmě si jí můžete přizpůsobit podle toho, co máte doma zrovna po ruce.

Mrkvová rychlovka

Ingredience:    Mrkev                                     cibule
                            olej                                           sůl
                            semínka podle chuti

Postup:
Cibuli nakrájíme na drobno, dáme na rozpálený olej a osolíme, aby se sůl zabudovala do jídla hned od začátku úpravy (v přiměřeném množství pak tělo nezatěžuje a je pro něj lépe využitelná než sůl nasypaná až na hotový pokrm).

Necháme zesklovatět. Semínka krátce propláchneme v cedníku pod tekoucí vodou. Mrkev nakrájíme pomocí škrabky na dlouhé tenké plátky. Nasypeme spolu se semínky na osmahnutou cibuli a krátce restujeme do měkka.

Semínkový chleba

Mám ráda alternativy ke klasickým potravinám. Velmi mě proto oslovila tato varianta chleba bez mouky. Recept je pro vás ZDE>>.

Superrychlá fazolová pomazánka

Základ úspěchu je mít dopředu uvařené fazole . Potom už to frčí samo.

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku a osolíme ji. Když je cibulka dozlatova, přidáme fazole, malinko podlijeme horkou vodou a přidáme trochu spařených mandlí.
Pár minut povaříme a na závěr dohladka rozmixujeme.
Dobrou chuť .